Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Selyemfény

2017.06.28

SELYEMFÉNY

 

 

A kert puha füve ölel, Selyemfény andalítóan dorombol a mellkasomon, a napfény simogatóan melenget. Imádom a tavaszt. Cseresznyevirág hópihéket röptet a lenge szél. Szempilláim szivárványt húznak a lenkék égboltra. Tulipán illata illan felém. Cirógatom Selyemfényt. Fehér bundáján billegnek a cseresznyeszirmok.  Zümmögnek körülöttünk a méhek, virágok kelyhében reggeliznek. Hétpettyes röppen kezem fejére. Csiklandoz. Az égre mutatok ujjammal, felmászik a katica, szárnyát kitárja, s tovarepül útjára. Ujjam hegyénél eloszlik a felhő, mosolyog a len ég.

Madárfiók csipog hirtelen sírva a kert egyik nemes fájának koronája alatt. Selyemfény szeme felpattan, pupillájában látom a galaxisokat. Felugrik mellkasomról, a hang irányába suhan hangtalan, akár a szél. Felülök, követem szememmel őt. A fiókához érve fogai közé szorítja finoman üstökét, magasra szökken vele a fa ágai között rejtező fészekhez, s finoman visszateszi az apró vesszők biztonságos ölelésébe. Hanyag ügetéssel visszatér hozzám, bajszát orcámhoz dörgöli. Megsimogatom, dicsérve sebes ügyességét. Hegyes fülembe dorombol cserébe.

Nyílnék már – hallom a finom suttogást. Felállok. Néhány lépés a harsogó zöld füvön, mezítelen talpamat simítják a mohával párnázott puha fűszálak. Zöldszív levelek, csöpp bimbók sokasága az orgonabokor ágain. Ajkaim, ujjaim apró barázdái érintik a bimbókat. Sóhajt az orgonabokor, s a hajszálnyi mélyedések mentén felpattannak a lila virágocskák százezreinek gyenge szirmai. Néhány óra múltán újabb mély illatfodrok elegyednek a tulipánok és a cseresznyevirág jellegzetes illatával.

Alkonyodik. Telihold kerekedik a királykék égboltra. Suhogást hallok. Nagy test tűnik fel a magasban, a nemes, fehér sárkány lassan ereszkedik a kertbe, erős szárnycsapásokkal. Közelebb lépek. Lehajtja fejét, homlokunk összeér. – Itt az idő – mondja, hangját a fejemben hallom. Megsimítom hatalmas pocakját. Ficánkolva üdvözöl a sárkánymagzat tenyerem érintése nyomán. A Hold körbejár minket. A kis sárkány megszületik az orgonabokrok édes illata alatt. Selyemfény odalép az új jövevényhez. A két szempár egymásba mélyed, Selyemfény szembogarából az univerzum forrásának titkos árnyalata csillan a megszületett pupillájába.